Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Nkisolatie.nl
Nkisolatie.nl

Isolatie vs super geleiding

Natuurlijk zijn de meest bekende materialen voor isolatie steenwol, glaswol en piepschuim (tempex). Maar net zoals er materialen zijn die goed zijn in isolatie zijn er materialen die goed zijn in het geleiden van warmte. Deze materialen heten supergeleiders en worden steeds meer toegepast.

⇒ Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

Wat is geleiding?

Geleiden is het doorlaten van een signaal. Dit signaal kan super geleidersbijvoorbeeld warmte zijn maar ook geluid of elektriciteit.

Wanneer een materiaal weinig signaal doorlaat is het isolerend en wanneer het veel doorlaat is het geleidend. In het uiterste geval van dit spectrum staan de supergeleiders. Dit zijn stoffen die zeer gemakkelijk het signaal doorgeven zonder daar zelf een gedeelte van het signaal van af te snoepen.

 

Enkele voorbeelden van wel/niet geleiders

IJzer is een metaal dat goed is in het geleiden van warmte en elektriciteit. IJzer is echter niet geweldig goed hierin. Wanneer ijzer een signaal moet doorgeven geeft het hiervan wel het grootste gedeelte door, maar wordt er ook een gedeelte van het signaal afgesnoept. Zonder deze eigenschap zou ijzer veel meer gebruikt worden en zou de ijzerprijs vele malen hoger liggen.

Goud is een materiaal dat wel gebruikt wordt vanwege de extreem goed geleidende eigenschappen. Wanneer goud elektriciteit ontvangt geeft het deze impuls meteen door. Dit gebeurt niet alleen zeer snel, het gebeurt ook nog eens met minimaal verlies. Omdat naast voor juwelen goud nu ook wordt toegepast in de elektronica is de goudprijs per gram sterk gestegen door de grotere vraag vanuit de industrie. Goud is hierdoor een supergeleider.