Spouwmuur isoleren kosten
Iedereen wil natuurlijk graag besparen op zijn energiekosten. De spouwmuren isoleren is een hele goede optie om dat te doen. De kosten om een spouwmuur te isoleren zijn relatief hoog, maar deze haal je er met de terugverdientijd gemakkelijk weer uit. Daarnaast kan je ook nog eens profiteren van verschillende subsidies. Uiteindelijk vallen de kosten voor het isoleren van een spouwmuur dus heel erg mee. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wat kost een spouwmuur isoleren?
Factoren die de prijs bepalen
Het is lastig om een exacte prijs te geven voor het isoleren van een spouwmuur. Er zijn namelijk verschillende factoren die de prijs hiervan bepalen. We zetten de meest bepalende factoren voor je op een rijtje.
1. De oppervlakte van de spouwmuren
De prijs van het isoleren van de spouwmuur baseer je op twee zaken: een starttarief en het aantal vierkante meters dat je moet isoleren. Het is logisch dat hoe meer vierkante meters spouwmuur je hebt, hoe hoger de prijs uitvalt. Wel is het zo dat naarmate je meer vierkante meters hebt, je relatief minder hoeft te betalen. Bij een klein aantal vierkante meters is de prijs relatief vaak hoger.
2. Het gebruikte isolatiemateriaal
Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die je kan gebruiken om een spouwmuur te isoleren en deze prijzen hiervan verschillen. Minerale wol (glas- of steenwol) is het goedkoopst. De prijs hiervan ligt tussen 15 en 20 euro per vierkante meter. EPS- parels zijn iets duurder dan minerale wol. Hiervoor betaal je een prijs van 20 tot 25 euro per vierkante meter.
Dan kan je ook nog kiezen voor PUR als isolatiemateriaal. Met een prijs van 25 tot 30 vierkante meter is dit materiaal het duurst, maar het isoleert wel het best van deze drie. Lees hier meer over de mogelijke materialen voor spouwmuurisolatie.
3. De mate van vervuiling van de spouwmuur
Voor een goede isolatie van de spouwmuur moet deze helemaal schoon en leeg zijn. De kans is aanwezig dat er cementresten, bouwmateriaal of gereedschappen tijdens de bouw van de muur in de spouw terecht zijn gekomen. Deze vervuiling zal eerst verwijderd moeten worden om over te kunnen gaan tot isolatie. Zo niet kunnen er problemen optreden. Hierdoor zullen de totale kosten om de spouwmuur te isoleren wel stijgen.
4. De bereikbaarheid van de spouwmuur
Niet iedere spouwmuur is even gemakkelijk bereikbaar. Het is wel van belang dat je met de apparatuur overal goed bij kan. Ook moet er voldoende ruimte zijn om te kunnen manoeuvreren. Daarom is er soms een hoogwerker of een steiger nodig om de isolatie goed uit te kunnen voeren. Hierdoor lopen de kosten voor het isoleren van de spouwmuur ook weer op.
Jouw spouwmuur laten isoleren? Vraag vrijblijvend prijzen op maat van jouw project aan bij professionele vakmannen via de offertepagina.
Kosten per type woning en materiaal
Niet iedere woning is gelijk en daarom ben je voor verschillende woningen ook verschillende kosten aan het isoleren van de spouwmuur kwijt. Hieronder geven we per woning en per materiaal weer wat de kosten zijn voor isoleren van de spouwmuur.
- Een tussenwoning heeft ongeveer 30 vierkante meter aan spouwmuur. Gemiddeld genomen zijn de kosten voor de spouwmuur isoleren 600 euro als je minerale wol gebruikt. Je betaalt 750 euro voor ESP- parels en 900 euro als je PUR als isolatiemateriaal kiest.
- Een hoekwoning heeft ongeveer 65 vierkante meter aan oppervlakte spouwmuur. Bij gebruik van minerale wol ben je ongeveer 1300 euro kwijt. Voor ESP- parels zijn de kosten om de spouwmuur te isoleren 1600 euro en als je PUR neemt, kost dit je 2000 euro.
- Een twee- onder- één- kapwoning heeft ongeveer 100 vierkante meter aan spouwmuren. Bij deze woning ben je met gebruik van minerale wol gemiddeld 2000 euro kwijt. Neem je ESP- parels dan betaal je 2500 euro en neem je PUR dan zijn de kosten om de spouwmuur te isoleren 3000 euro.
- Een vrijstaande woning heeft gemiddeld 150 vierkante meter aan spouwmuren. Kies je voor minerale wol dan ben je ongeveer 3000 euro kwijt. De prijs om de spouwmuur te isoleren met EPS- parels ligt op 3750 euro en voor isolatie met PUR betaal je ongeveer 4500 euro.
Alle hier genoemde prijzen zijn inclusief btw en de arbeidskosten. Een eventuele startprijs is niet meegerekend. We benadrukken dat het hier gaat om richtprijzen. De actuele prijzen kunnen anders liggen.
Tip: vraag offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, termijnen, werkwijzen, adviezen, … vergelijken. Vraag offertes op maat aan bij verschillende vakmannen uit jouw buurt via de offertepagina.
Terugverdientijd
Gemiddeld genomen bespaar je 20 tot 25 procent per jaar op je energierekening als je spouwmuurisolatie laat aanbrengen. Door de jaarlijkse besparing bij elkaar op te tellen, weet je hoelang het duurt voordat je de spouwmuurisolatie hebt terugverdiend. Een exacte terugverdientijd is niet te geven, maar je mag er vanuit gaan dat je de kosten om een spouwmuur te isoleren in 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend.
Een belangrijke factor is ook het type verwarming dat je gebruikt. Als je met elektriciteit verwarmt, heb je de kosten er 5 keer sneller uit dan bij verwarming met aardgas.
Spouwmuur isoleren kosten: subsidies
Om nog sneller uit de kosten om de spouwmuur isoleren te komen, is er de mogelijkheid om hiervoor subsidie aan te vragen. Er zijn diverse vormen van subsidie mogelijk. Het gaat te ver om al deze subsidievormen tot in detail uit te leggen, maar op internet kan je heel gemakkelijk extra informatie hierover vinden.