Spouwmuurisolatie: materialen
Het isoleren van een spouwmuur is een slimme investering. De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met een opening tussenin (de spouw). Door deze opening te isoleren, verhoog je de energiezuinigheid in huis. In dit artikel ontdek je de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een spouwmuur.
Welke materialen kan je gebruiken?
Momenteel zijn er nog veel woningen met spouwmuren die niet geïsoleerd zijn. Het gaat hierbij om woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1980. Er bestaan meerdere materialen om de spouwmuur mee te isoleren. Deze hebben elk hun specifieke eigenschappen en prijs:
1. Glaswol
Glaswol is één van de bekendste en goedkopere isolatiematerialen. Voor spouwmuurisolatie wordt glaswol gebruikt in de vorm van vlokken in plaats van dikke rollen. Deze vlokken worden in de spouwmuur ingeblazen. Glaswol heeft een goede isolatiewaarde, al bestaan er ook onderlinge verschillen. Zo isoleert glaswol met een HR++ label beter dan glaswol met een HR+ label. Glaswol is een brandveilig en recycleerbaar materiaal.
2. PUR-schuim
Het grote voordeel van PUR-schuimisolatie is dat dit materiaal alle kiertjes en gaatjes perfect kan dichten. Het isolatieschuim sluit immers naadloos aan. Bovendien heeft PUR goede vochtwerende eigenschappen. Deze isolatie kost zo’n 25 à 30 euro per m², waardoor we kunnen spreken van een goede prijs-prestatieverhouding.
3. EPS-parels
Verder kan je ook opteren voor polystyreen korrels (zwart, wit of zilver). Deze hebben als troeven dat ze erg milieuvriendelijk zijn en vochtregulerend werken. Een nadeel is dan weer dat de parels minder goed in staat zijn om kieren op te vullen. Ook op vlak van geluidsisolatie scoort dit materiaal minder goed dan de alternatieven. Reken op een prijs van ongeveer 20 à 25 euro per m².
4. Rotswol (steenwol)
Rotswol is een materiaal dat vergelijkbaar is met glaswol. De prijs van rotswol ligt weliswaar ongeveer 10% hoger. In tegenstelling tot veel andere isolatiematerialen, verliest rotswol zijn isolatiewaarde niet door de jaren heen. Het is een dampopen materiaal, waardoor de kans op vochtproblemen klein is. Een voordeel ten opzichte van glaswol is dat steenwol minder irritatie veroorzaakt aan de huid.
TIP: Vergelijk het aanbod van verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzes, … vergelijken en kies je het voorstel dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten via de offertepagina.