Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Nkisolatie.nl
Nkisolatie.nl

Spouwmuurisolatie nadelen

Een spouwmuur isoleren heeft ook zijn nadelen. Toch kunnen we nadelen van spouwmuurisolatie ook van een positieve kant bekijken. Voor veel nadelen geldt namelijk dat er wel een oplossing voor handen is. In dit artikel besteden we dan ook aandacht aan de nadelen van spouwmuurisolatie en hoe deze eenvoudig op te lossen zijn.

 

Nadelen van spouwmuurisolatie

1. Spouwmuurisolatie kosten

Je kan er niet omheen dat spouwmuurisolatie kosten met zich meebrengt. De reden hiervoor is dat je naast de materiaalkosten ook een vakman nodig hebt om de spouwmuurisolatie aan te brengen. Wat je echter niet mag vergeten is dat je de investering terugverdient door lagere energiekosten. En dit binnen een periode van gemiddeld 3 tot 5 jaar.

 

2. Cementbaarden

Cementbaarden zijn resten cement die door het metselen aan de binnenkant van de spouwmuur zitten. Bij de klassieke manier van isoleren met platen of rollen zorgt dit voor problemen. Er zijn echter nieuwe methoden, waarmee je uitstekend spouwmuren met cementbaarden kan isoleren. Zo is er een techniek waarbij er binnen regelmatige afstanden gaten in de muur worden geboord. Achteraf wordt het isolatiemateriaal zoals bijvoorbeeld PUR-schuim of EPS-parels, via de gaten aangebracht.

 

3. Niet iedere muur is geschikt

Je gevel mag niet dampdicht zijn. Hierdoor zijn muren met geglazuurde bakstenen, verblendstenen of een geschilderde gevel minder geschikt voor spouwmuurisolatie. Toch mag je er niet meteen vanuit gaan dat de gevel van jouw woning hierdoor niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Vraag via onze gratis offerteservice vrijblijvend offertes aan en kom in contact met isoaltiespecialisten uit je buurt. Via een grondig onderzoek wordt bepaald of spouwmuurisolatie mogelijk is en krijg je het nodige deskundig advies.

 

4. Spouwmuurvervuiling

Er wordt gesproken van spouwmuurvervuiling wanneer puin of losse stukken cement zich opstapelen in de spouw. Vooral bij oudere woningen is dit mogelijk het geval. Deze vervuiling zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal zich niet gelijkmatig verspreidt in de spouwmuur. Dat verhoogt de kans op koude bruggen of vochtplekken. Eenvan de mogelijke oplossingen is het verwijderen van enkele gevelstenen. Zo creëer je toegang tot de spouw en wordt de vervuiling verwijderd.

spouwmuur isoleren nadelen

 

5. Slagregen

Wanneer een gevel te vaak wordt blootgesteld aan hevige regenbuien, kan je te maken krijgen met doorslaand vocht. Met nat isolatiemateriaal als gevolg. Hiervoor zorgt impregneren voor een oplossing. Door je muur te impregneren wordt het materiaal van de muur waterafstotend en functioneert de isolatie optimaal.

 

6. Geen optimale ventilatie

Bij slecht geventileerde woningen kan spouwmuurisolatie voor een negatief effect zorgen. De isolatie verhindert het woonvocht te ontsnappen en slaat neer als condens op muren, ramen en plafond met een vochtig huis als gevolg. Dit is echter vrij gemakkelijk op te lossen door te zorgen voor goede ventilatie op een natuurlijke manier. Mocht dit om de een of andere reden niet mogelijk zijn, kan je ook een ventilatiesysteem aan laten leggen.

 

7. Gaten in de muur

Spouwmuurisolatie wordt van buitenaf in de spouw gebracht. Hiervoor worden gaten in de muur geboord die achteraf weer gedicht worden. Ook worden er ventilatieroosters aangebracht in de buitenmuur, wat het aanzicht van de gevel enigszins kan veranderen.

Goede isolatiespecialisten weten die gaten echter zeer goed weg te werken waardoor je achteraf nauwelijks iets merkt van de na-isolatie. Doe daarom steeds een beroep op erkende spouwmuurspecialisten. Ontvang hier gratis offertes van erkende vakmannen uit je buurt. Zij garanderen je een 100% professionele isolatie.

 

Spouwmuur isoleren voordelen

Na al deze nadelen, die eigenlijk geen echte nadelen hoeven te zijn, ga je je natuurlijk afvragen wat de voordelen van spouwmuurisolatie zijn. We geven er hieronder een aantal.

  • Besparing: door spouwmuurisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s op de energierekening.
  • Waardestijging: jouw woning stijgt in waarde.
  • Vochtwerend: je hebt geen last meer van vochtplekken die op hun beurt weer schimmels aantrekken.
  • Energiezuinig: door de spouwmuurisolatie verbruikt de woning minder gas, wat weer minder CO2- uitstoot betekent..
  • Snel: een spouwmuur isoleren kan vaak op 1 dag.

 

Spouwmuurisolatie: alternatieven

Mocht spouwmuurisolatie helemaal niet mogelijk zijn, dan zijn er altijd nog alternatieven om de woningen toch te isoleren:

 

Gevelisolatie

Bij gevelisolatie wordt er aan de buitenmuur een isolerende laag aangebracht. Meestal bestaat deze laag uit kunststof platen. Vervolgens wordt deze laag afgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld met panelen of via bepleistering. Vooral als de buitengevel van je woning niet mooi, of beschadigd is, kan dit een ideale oplossing zijn. Lees hier meer over gevelisolatie.

 

Binnenmuren isoleren

In plaats van de buitenmuren, kan je ook de binnenmuren van je woning isoleren. In de meeste gevallen wordt er een voorzetwand gemaakt en deze binnenwand vul je dan op met isolatiemateriaal. De voorzetwand afwerken kan met gips- of spaanplaten, waarna je deze bijvoorbeeld kan schilderen of behangen.

 

Jouw woning beter isoleren, is altijd een goede investering. Je bespaart er mee op je energiefactuur, de woning stijgt in waarde en het is goed voor het milieu. Heb je onvoldoende tijd of kennis om zelf je woning te isoleren? Doe dan een beroep op een isolatiespecialist.

Of het nu gaat om spouwmuur-, gevel- of muurisolatie? Een vakman staat je bij met advies op maat en garandeert je een 100% correcte plaatsing, zonder problemen achteraf. Maak hier gebruik van onze gratis offerteservice. Je ontvangt er maximaal 3 offertes op maat van erkende isolatiespecialisten uit je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en de meest interessante optie eruit pikken.

spouwmuurisolatie kosten