Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Nkisolatie.nl
Nkisolatie.nl

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kan op 3 manieren. Het verschil zit hem daarbij in de opbouw van de dakconstructie i.c.m. de dakisolatie. Welke methode de voorkeur krijgt ontdek je hier samen met meer info over de mogelijke dakbedekkingen voor een plat dak.

 

Methodes plat dak isoleren

Er zijn verschillende manieren om platte daken te isoleren. Je kan daarbij 3 methodes onderscheiden: warm plat dak, koud plat dak, omgekeerd plat dak.

 

Isolatiemethode
Plaatsing van de isolatie
Gemiddelde kostprijs per m²
Warm plat dak
Isolatie langs buiten
€70 - €115 (incl. afwerking)
Koud plat dak
Isolatie langs binnen
€30 - €40 (excl. afwerking)
Omgekeerd plat dak
Op de bestaande dakbedekking

€50 (incl. afwerking)

 

1. Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal boven het dakbeschot aangebracht, onder de dakbedekking. De draagconstructie wordt daardoor geïsoleerd. Het dak warmt met andere woorden mee op en is daardoor minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Dat verkleint het risico op schade.

Een ander voordeel van een warm plat dak is dat het, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, beloopbaar blijft. Bij een warm plat dak zijn XPS-platen of PIR-platen vaak gebruikte isolatiematerialen.

De opbouw van een warm plat dak onder naar boven ziet er als volgt uit: plafond – balklaag – dakbeschot – dampremmende laag – isolatie – dakbedekking

Richtprijs warm plat dak: €70 – €115 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een warm plat dak.

 

2. Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt de isolatie onder het dakbeschot geplaatst. Het dak warmt dus niet mee op en is meer onderhevig aan temperatuurschommelingen. Daardoor is er, in tegenstelling tot bij een warm plat dak, een groter risico op schade. Dat is ook de reden waarom een warm plat dak de voorkeur krijgt t.o.v. de ‘koude variant’. Bovendien is er meer risico op rotting omdat het vocht moeilijker uit de constructie kan ontsnappen.

Vaak gebruikte isolatiematerialen bij het koude-dak-principe zijn glaswol of rotswol. Deze plaatst men dan tussen de balken van het dakbeschot.

Bij een koud plat dak ziet de opbouw van onder naar boven er als volgt uit: plafond – balklaag + isolatie – dakbeschot – dakbedekking

Richtprijs koud plat dak: €30 – €40 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een koud plat dak.

 

3. Omgekeerd plat dak

Hierbij wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking aangebracht. Het wordt vooral toegepast bij renovaties, waarbij het de bedoeling is om de bestaande dakbedekking te laten liggen. De huidige dakbedekking doet dan dienst als waterkerende laag. De isolerende waarde van een omgekeerd plat dak is lager dan bij de andere methodes. Het voordeel is natuurlijk de lagere kostprijs.

Vaak gebruikte isolatiematerialen bij het omgekeerde-dak-principe zijn PUR-platen, XPS-platen of PIR-platen. Bovenop deze platen komt dan een ballast materiaal zoals tegels of grind om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden.

De opbouw van een omgekeerd plat dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatiemateriaal – grind/tegels

Richtprijs omgekeerd plat dak: €50 per m²
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor een omgekeerd plat dak.

 

Conclusie: Wat is de beste methode?

Wat de beste isolatiemethode is voor jouw plat dak is afhankelijk van jouw woning en bedoeling. Hou er rekening mee dat elke methode ook andere isolatiematerialen gebruikt.

Het principe van een omgekeerd plat dak is vooral aan te raden bij renovaties. Dan moet namelijk niet aan de huidige dakbedekking geraakt worden.

Isoleren volgens het principe van het warm plat dak is in alle gevallen de beste methode. Dat komt omdat het dak op die manier het best geïsoleerd is en het minste warmte zal verliezen. Het is wel de duurste methode van de drie.

De keuze voor een koud plat dak wordt in principe enkel gemaakt als de andere methoden niet mogelijk zijn.

 

isoleren plat dak

 

Soorten dakbedekking plat dak

Na de isolatie van het plat dak moet je ook denken aan de dakbedekking. Ook daar heb je verschillende opties:

 

1. Bitumen dakbedekking

Voor bitumen dakbedekking gebruikt men meestal bitumen op polymeerbasis. Deze dakbedekking is zeer sterk en scheurvast. In principe bestaan er 2 soorten polymeerbitumen, APP en SBS. SBS is soepel en kleeft beter dan APP. Het nadeel is dat deze soort vrij gevoelig is voor fel zonlicht. APP daarentegen is UV-bestendig en ook goed bestand tegen hoge temperaturen.

Richtprijs plat dak met bitumen dakbedekking: €40 – €50 per m²

 

2. EPDM dakbedekking

EPDM of synthethisch rubber als dakbedekking is enorm duurzaam. In principe zit je goed voor een periode van 30 jaar of langer. EPDM dakbedekking wordt meestal op maat gemaakt en in 1 stuk op het dak gelegd. Dat verkleint het risico op lekkages. De naden en aansluitingen bij de randen blijven bij EPDM dakbedekking wel een moeilijke factor.

Richtprijs plat dak met EPDM dakbedekking: €50 – €80 per m²

 

3. PVC dakbedekking

PVC gaat iets minder lang mee dan EPDM en is ook gevoeliger voor zonlicht. De naadverbindingen zijn hier wel beter in vergelijking met EPDM. Gemiddeld gaat dit materiaal zo’n 20 tot 25 jaar mee. Het wordt in banen die elkaar overlappen op de dakconstructie gelijmd. Mits het gebruik van een speciale folie kan dat rechtstreeks op een bestaande bitumenlaag.

Richtprijs plat dak met PVC dakbedekking: €45 – €80 per m²

 

Van plan om jouw plat dak te laten isoleren en benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende vakmannen kan via de offertepagina.

 

soorten dakbedekking