Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Nkisolatie.nl
Nkisolatie.nl

Vloer isoleren

De vloer isoleren is een slimme investering: je kan er heel wat energiekosten mee uitsparen. Er kan immers een pak warmte verloren gaan via een niet-geïsoleerde of slecht geïsoleerde vloer. In dit artikel ontdek je hoe vloerisolatie in zijn werk gaat, welke materialen gebruikt worden en wat de prijzen zijn.

Je vloer laten isoleren door een erkend vakman? Ontvang gratis offertes op maat. 

 

Hoe wordt er te werk gegaan?

De vloer isoleren kan op twee verschillende manieren gebeuren. We bespreken kort beide methodes:

 

Methode 1: Vloer isoleren langs boven

De meest gangbare isolatiemethode is die waarbij de vloer van bovenaf geïsoleerd wordt. De vloeropbouw ziet er dan als volgt uit, van onder naar boven:

  • Gewapende betonplaat: een betonnen plaat van minimum 10 centimeter is vereist: het zal de vloer stabiliseren en vocht en ongedierte tegenhouden.
  • Bouwfolie en vloerisolatie: op de betonplaat komt een bouwfolie te liggen om extra bescherming te geven tegen vocht. Daarbovenop plaatst men de isolatie en de randen worden afgedicht met randisolatie.
  • Leidingen en chape: vloerverwarming of verwarmingsbuizen zijn vervolgens aan de beurt. Deze worden afgedekt met een chape van minstens 8 centimeter dik.
  • Afwerking (de vloer zelf)

Indien je een bestaande vloer wil isoleren, komt er dus wat breekwerk aan te pas. Eventueel kan de isolatie en nieuwe vloerafwerking op de bestaande vloer geplaatst worden, maar dit is niet aangewezen. Je verliest op die manier heel wat ruimte.

 

Methode 2: Vloer isoleren langs onderzijde

Heeft je huis een (kruip)kelder? Dan kan je er ook voor kiezen om de vloer van daaruit te isoleren. De kelder is doorgaans niet verwarmd en indien die ook niet geïsoleerd is, kan koude naar boven ontsnappen. Omgekeerd kan ook warmte uit de ruimte erboven naar de kelder glippen. Door de kruipruimte te isoleren vermijd je dit. Bovendien is zo geen enkel breekwerk aan de bestaande vloer nodig. Harde isolatieplaten (PIR, PUR of EPS) zijn aangewezen bij deze methode.

 

Welke methode het meest geschikt is, is afhankelijk van situatie tot situatie. Een vakman kan je gepast adviseren over welke methode en welk isolatiemateriaal het best past bij jouw project. Meer informatie over de isolatiematerialen voor vloerisolatie, plaatsingsmethodes en prijzen vind je op https://www.vloerisolatie-info.nl/.

 

vloer isoleren

 

Materialen voor vloerisolatie

Er zijn verschillende materialen waarmee men de vloer kan isoleren: harde isolatieplaten, PUR-schuim of isolerende chape. Een overzicht van hun belangrijkste kenmerken en prijzen:

EigenschappenPrijs
Vloerisolatieplaten-Platen uit EPS, PIR of PUR
- Hoge isolatiewaarde
- Drukvast
vanaf €15 per vierkante meter
PUR vloerisolatie- oppervlak snel isoleren
- naadloze afsluiting (kieren opvullen)
- snelle droogtijd
- geen uitvullaag nodig voor leidingen
€15 à €20 per vierkante meter
Isolerende chape- vult alle hoeken goed op (naadloze isolatielaag)
- geen uitvullaag nodig
- minder goede isolatiewaarde (combinatie met andere isolatie is wenselijk)
€15 à €20 per vierkante meter

 

Van plan de vloer(en) te isoleren? Dan doe je best beroep op een professional. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Bovendien kan een specialist je vertellen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw project en of je in aanmerking komt voor premies. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van erkende vakmannen in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan. 

 

vloer isoleren