Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Nkisolatie.nl
Nkisolatie.nl

Kelder isoleren: opties & prijzen

Door je kelder te isoleren vermijd je dat koude uit de grond het huis insluipt. Op die manier kun je aanzienlijk veel energiekosten uitsparen, het wooncomfort verhogen én de kans op vochtigheid in huis verkleinen. Vocht kan uiteindelijk tot schimmelinfecties en dergelijke leiden, wat bovendien slecht is voor de gezondheid. In een niet-geïsoleerde kelder is er immers veel meer luchtcirculatie en vocht.

Je kelder laten isoleren door een specialist in de buurt? Ontvang offertes op maat. 

 

Plafond kelder isoleren vs. bodem isoleren

De kelder isoleren kan op twee manieren: door het plafond of de bodem van isolatiemateriaal te voorzien. Plafondisolatie is de meest gebruikelijke, efficiënte en snelle optie. Bodemisolatie wordt eigenlijk enkel toegepast wanneer de (kruip)kelder zodanig laag is dat er geen volwassen persoon in past. In dat geval wordt licht isolatiemateriaal, zoals EPS-parels, in de bodem geplaatst. Dankzij deze bolletjes blijft de vochtregulatie van de woning goed op punt.

Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee het kelderplafond geïsoleerd kan worden. De materialen moeten wel vochtbestendig zijn, aangezien de kelder of kruipruimte in contact komt met grondwater. Glaswol en rotswol voldoen bijvoorbeeld niet op dat vlak. De dikte van het materiaal bedraagt bij voorkeur 6 à 10 centimeter. We bespreken de opties:

 

kelder isoleren

Isolatieplaten

Men gebruikt vaak harde isolatieplaten om kelders mee te isoleren, omdat ze vochtbestendig zijn én licht qua gewicht. Platen van XPS, PIR, PUR of EPS worden het frequentst gebruikt en zijn voorzien van een tand-en-groefsysteem. De montage van de platen gebeurt door middel van lijm of isolatiepluggen.

PUR-schuim

Polyurethaanschuim (PUR) is een materiaal dat de kleinste gaatjes naadloos kan opvullen. Dat is bijvoorbeeld erg handig wanneer er veel leidingen op het plafond lopen. Bovendien kan dit type isolatie sneller geplaatst worden dan plaatmateriaal.

Hoeveel betalen voor isoleren kelder?

De prijs van kelderisolatie hangt in de eerste plaats af van het gekozen materiaal. PUR-schuim is op zich iets duurder dan isolatieplaten, maar doordat de plaatsingstijd korter is spaar je wat arbeidskosten uit. Het prijsverschil is dus niet aanzienlijk groot.

Ook de dikte van de isolatielaag bepaalt de prijs, net zoals de te isoleren oppervlakte van de kelder. Gemiddeld mag je je verwachten aan een prijs rond de 20 en 30 euro per vierkante meter als je de werken laat uitvoeren door een vakman. Het is sterk aangeraden om beroep te doen op een professional: je geniet dan van een laag BTW-tarief (6%) als je woning minstens 2 jaar oud is. Bovendien ben je dan zeker van een foutloos en efficiënt resultaat. Klik hier om gratis offertes aan te vragen bij isolatie-experts in de buurt.