Muren isoleren langs binnen
Muurisolatie zorgt voor meer warmtecomfort en een lagere energiefactuur. Dit is niet altijd mogelijk via de gevel of spouw om technische redenen. Een handige oplossing is dan je muren isoleren langs binnen. Hieronder vind je info en advies over de voor- en nadelen, methodes en aandachtspunten bij binnenmuren isoleren.
Ga snel naar: methodes – vochtgedrag muren bij isolatie – tips bij de plaatsing
Eigenschappen muren isoleren langs binnen
+ Goedkope isolatie
+ Gemakkelijke plaatsing
+ Geen verandering aan het uitzicht en de grenzen van de gevel
+ Oplossing wanneer spouwmuurisolatie of buitenmuren isoleren onmogelijk is
– Verkleining van het woonoppervlak binnen
– Nieuwe muurafwerking binnen nodig bij renovatie
– Snelle opwarming in de zomer en trage afkoeling
– Risico op koudebruggen via naden zoals bij raamopeningen
Methodes binnenmuur isoleren
Muren isoleren langs de binnenzijde kan op 2 manieren: met voorzetwanden of cellenbeton.
1. Muurisolatie met voorzetwanden
Bij deze methode worden voor de bestaande wanden nieuwe gemonteerd op een houten of metalen rooster. Dit zit vast in het plafond, de zijmuur en vloer. De ruimte tussen de voorzetwanden en oude muren wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Daartegen wordt een dampscherm geplaatst. Voorzetwanden bieden efficiënte isolatie, ook akoestisch. Deze methode beïnvloedt wel de manier waarop de muur reageert op vocht.
2. Muurisolatie met cellenbeton
Je kan ook isolatieplaten van cellenbeton plaatsen tegen de bestaande binnenmuur. Hiermee isoleer je minder sterk dan met voorzetwanden, maar je beschermt je muur beter tegen vocht. De mengeling van kalk, zand en cement is namelijk waterafstotend. Je hebt geen dampscherm nodig. Met deze methode heb je ook minder kans op koudebruggen.
Een correcte plaatsing is een must om zo goed mogelijk te isoleren en een lange levensduur te garanderen. Een vakman verzekert je van een nauwkeurige uitvoering met kwalitatief materiaal. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.
Verband vocht – muurisolatie
Vocht kan isolatiemateriaal aantasten en zo de isolatiewaarde naar beneden halen. Indien nodig, is het belangrijk om eerst je muren te behandelen tegen vochtproblemen. Dit kan met vochtbestrijding en het aanbrengen van een waterkering. Werk ook eventuele scheuren weg, want daarlangs komt vocht naar binnen.
Daarnaast moet je kiezen tussen een dampopen of dampdicht isolatiesysteem. Dit hangt af van het gekozen materiaal en de methode.
- Dampdichte isolatie: hiertoe behoren isolatieplaten van XPS en PUR, maar ook minerale wol die bevestigd is met stel- en regelwerk. De isolatie is voorzien van een dampscherm om condens tegen te houden. Hierbij is de muur kouder en zijn er grotere temperatuurschommelingen. Hierdoor heb je meer kans op schade door vocht, maar deze isolatie heeft wel de beste isolatiewaarde.
- Dampopen isolatie: isolatiemateriaal dat vocht reguleert, zoals cellenbeton en houtwol, heeft geen invloed op het vochtgedrag van je binnenmuren. Hou er in dit geval wel rekening mee dat de isolatiewaarde lager ligt. Dit systeem is ook niet altijd mogelijk, want bij dunne wanden riskeer je dat de isolatie dan vocht uit de buitenmuur onttrekt.
Ben je niet zeker wat past bij jouw huis? Een specialist geeft je advies op maat en garandeert je een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van optimaal warmtecomfort en voorkom je ongemakken door vocht. Ontvang snel offertes van erkende vakmannen via de offertedienst.
Tips bij muurisolatie aan de binnenkant
- Zorg ervoor dat de muur waterdicht en droog is voor je begint met isoleren.
- Laat je isolatie zo nauw mogelijk aansluiten op de vloer en bestaande wanden. Zo vermijd je koudebruggen.
- Vermijd dat (vochtige) binnenlucht achter de isolatie kan komen (bv. via stopcontacten of schakelaars).
- Voorzie ventilatie en zonwering. Zo voorkom je dat door de isolatie de ruimte overhit geraakt.